Let’s Pizza – projekt, który co prawda pojawił się już jakiś czas temu, ale warto zwrócić na niego uwagę, gdyż przenosi automaty spożywcze na wyższy poziom, oferując nieco inną koncepcję podawania przekąsek. Zgodnie z założeniem twórców, celem nie jest wydawanie gotowych produktów przepełnionych konserwantami, ale stworzenie pizzy od podstaw przy użyciu świeżych i lekkich składników. Brak czasu i pośpiech charakteryzują współczesne społeczeństwa. Między innymi z tego powodu automaty cieszą się dużą popularnością. Wykorzystując taką formy dostarczania posiłków lub raczej przekąsek, Claudio Torghele chce, aby aromat i smak włoskiej pizzy był dostępny dla każdego o każdej porze dnia i nocy.

6Nie zapominając o roli czasu – w ciągu zaledwie 2,5 minut klient otrzyma gotową pizzę. W zaledwie 2 metrach kwadratowych ma się zmieścić całodobowa pizzeria. W ten sposób mamy otrzymać nie tylko stosunkowo świeże składniki, ale przede wszystkim ciepły posiłek, który stworzy się zgodnie ze swoimi smakami, gdyż do wyboru jest około 100 różnych kombinacji pizzy.

21

Projekt Claudio Torghele składa się z kilku urządzeń. Pierwsze z nich automatycznie wyrabia ciasto, kolejne smaruje je sosem pomidorowym, a następne dodaje składniki. Na koniec pizza jest przenoszona do piekarnika i piecze się na oczach klientów. Producenci zapewniają, że pizza będzie przygotowana tylko ze świeżych, wysokiej jakości składników, starannie wybieranych i monitorowanych aż do czasu ulokowania ich w maszynie. Pomysł z pewnością godny uwagi, ale praktyka może okazać się nieco inna nić teoria.2 4

Źródło: http://www.letspizza.it/index-en.html