Jak zmienić zwykły deser w coś zabawnego i świątecznego. Pomysłów jest wiele, a jeden z nich możemy odnaleźć na stronie Bakerella. Wystarczy trochę kreatywności a ze zwykłych babeczek powstaną malutkie renifery, które będą idealną ozdobą na świąteczny stół. Podstawą są czekoladowe babeczki, które zostały zanurzone w stopionej czekoladzie z dodatkiem masy cukierkowej. Udekorowane kilkoma prostymi dodatkami wyglądają zabawnie i przypominają malutkie renifery. Te fantastyczne smakołyki ozdobią każde świąteczne przyjęcie.

Bakerella

Przykładowy przepis na babeczki odnajdziemy na stronie Bakerella, ale zapewne każdy z nas posiada sprawdzoną receptę na przepyszne czekoladowe babeczki.

Bakerella 2

Do gotowych babeczek musimy dodać małe rogi. Najlepiej wydrukować szablony rogów na woskowym papierze, a następnie wykałaczką lub patyczkiem nałożyć na zaznaczone kształty roztopioną czekoladę. Linie powinny być grube, aby były mocniejsze. Kiedy czekoladowe poroże wyschnie należy delikatnie oddzielić je od papieru. Do wygładzenia twarzy reniferów potrzebne jest zanurzenie babeczek w roztopionej czekoladzie z dodatkiem masy cukierkowej, która rozjaśni kolor czekolady. Przed zanurzeniem, na ciastku należy zrobić malutkie dziurki na poroże, a po zanurzeniu natychmiast włożyć poroże do otworów. Powłoka wyschnie i utrzyma rogi w miejscu. Do wykonania oczu i nosa można użyć dowolnych cukierków lub żelek. Wśród czarnych nosów warto wykonać jeden czerwony, który będzie naśladować wygląd Rudolfa 🙂

Bakerella 3

Bakerella 4

Bakerella 5

Bakerella 7

Bakerella 6

Źródło: http://www.bakerella.com