Poszukiwanie interesujących połączeń (teoretycznie niepasujących do siebie rzeczy) jest coraz bardziej popularne. Podobnie jest z jedzeniem, kiedy szukamy unikalnych smaków poprzez łączenie zupełnie odmiennych produktów. Przykładem tego jest m.in. „Crupcake” – hybrydowy deser, który możemy odnaleźć na Dude Foods. Jak wskazuje sama nazwa, ciastko to połączenie babeczki i croissanta. Połączenie smaku obu smakołyków jest jedyne w swoim rodzaju. Ciastko zostało uformowane na wzór klasycznego cupcake’a z charakterystycznym wykończeniem w postaci pysznego kremu, a do jego stworzenia wykorzystano także ciasto francuskie.

Crupcake 2

Deser powstał jako odpowiedź na komentarze czytelników Dude Foods. Czy połączenie obu przysmaków nie byłoby czymś naturalnym, skoro ciasto dla croissanta i cupcake’a ma taki sam czas i temperaturę pieczenia? Mimo tego stopnia podobieństwa, wykonanie Crupcake nie okazało się aż tak proste, bo niektóre z warstw były niedopieczone. Jednak kolejne próby przyniosły oczekiwane efekty. Problem niedopieczonych warstw został rozwiązany poprzez początkowe podpieczenie ciasta francuskiego, a następnie wlanie na niego ciasta na babeczkę i pieczenie całości dalej. Na upieczone ciastko nakłada się krem lub lukier, w zależności od naszej wyobraźni i gustu. Z pewnością takie połączenie będzie marzeniem dla miłośników obu tych smakołyków 🙂

Crupcake 3

Crupcake 4

Crupcake 5

Źródło: http://dudefoods.com/the-crupcake/