Festiwal Piwa, Wina & Sera – OpolFest jest jednym z nielicznych tego typu wydarzeń w regionie. Jego główną ideą jest popularyzacja kultury wina, piwa i swojskich serów. Zapewnimy wszystkim uczestnikom niepowtarzalne wrażenia, realizowane w przyjaznej, rodzinnej atmosferze. Opolfest będzie imprezą cykliczną, odbywającą się w weekend w drugiej połowie roku. Jego specyficzna formuła bazować będzie na urozmaiconym programie tak aby na trwałe utkwiła w pamięci uczestników i na stałe zapisała się w kalendarzu opolskich wydarzeń rozrywkowych. Żelaznym punktem programu będzie możliwość skosztowania różnorodnych rodzajów wina, piwa z kraju i zagranicy oraz różnego rodzaju serów. Pierwsza edycja będzie miała swój niepowtarzalny charakter i zróżnicowany program, bazujący na koncertach muzycznych i innych atrakcjach kierowanych do szerokiego grona odbiorców niezależnie od wieku czy zainteresowań. Na Festiwalu można będzie porównać oferty krajowych importerów win, piwa i sera oraz producentów z różnych części Europy, co daje możliwość poznania nowych marek a także zawarcia korzystnych kontraktów handlowych. Festiwalowi towarzyszyć będzie Giełda Birofilów, specjalne szkolenia, seminaria branżowe oraz liczne degustacje win i piw które pomagają wzbogacić wiedzę na temat tych trunków.

OpolFest jest świetną okazją do nauczenia się od profesjonalistów sztuki degustacji i rozpoznawania jakości win, piwa i serów ze względu na różnorakie walory smakowe, zapachowe i wizualne.

SWOJA OFERTĘ ZAPREZENTUJĄ :
• browary lokalne i z zagranicy,
• browary ogólnopolskie
• producenci wina, piwa i serów
• dystrybutorzy piwa, wina i serów
• serowarzy lokalni i ponadregionalni
• producenci specjalistycznych urządzeń do przechowywania, serwowania i produkcji win, piwa i serów
• sieci dystrybucyjne
• branża turystyczna i enoturystyka
• producenci oliwy, kawy

DO TWORZENIA WYDARZEŃ TOWARZYSZĄCYCH FESTIWALOWI ZAPRASZAMY:
• członków piwnych i winiarskich klubów degustacyjnych,
• portale o tematyce winnej, piwnej i serowarów
• szkóły somelierów
• restauratorów i punkty gastronomiczne
• hotelarzy
• właścicieli kawiarni, pubów, barów
• birofilów, innych podmiotów

PROGRAM DODATKOWY :
• warsztaty
• konferencje tematyczne z branży
• degustacje
• szkolenia
• prezentacje
• konkursy z nagrodami
• wydarzenia muzyczne

4.10.2014 sobota – wiodący temat szkoleniowy festiwalu to „Dionizja” dzień celebrujący kulturę wina i sera. 5.10.2014 niedziela – Happy Beer Day, dzień szkoleniowy poświęconym tematyce browarniczej.

Źródło: http://www.cwkopole.pl/article?id=273