Pierwszą rzeczą, o której myślisz o poranku jest kawa? W ciągu dnia musisz kilkukrotnie doładować swój organizm kolejną dawką kofeiny? A może po prostu przepadasz za smakiem tego napoju? Mrożona kawa jest więc dla Ciebie idealna – pozwoli Ci się raczyć ulubioną kawą nawet w trakcie upałów, kiedy człowiek nie potrzebuje tylu gorących napojów, co podczas innych pór roku. Oto kilka polecanych przepisów.

Szybka i smaczna

Do zrobienia tej kawy niezbędna będzie kawa rozpuszczalna, cukier wanilinowy, mleko, bita śmietana i kostka czekolady. Kawę z cukrem – w ulubionych proporcjach – zalewamy wrzątkiem, a następnie czekamy aż całość wystygnie. Następnie do powstałego napoju wlewamy mleko – pamiętajmy, aby było ono odpowiednio schłodzone. Kolejno przystępujemy do ubijania mrożonej kawy. Kiedy powstanie delikatna pianka, wówczas zabieramy się za dekorowanie napoju. Na wierzch nakładamy odrobinę bitej śmietany i ozdabiamy ją startą kostką czekolady. Dla dodatkowego orzeźwienia do kawy możesz wrzucić także gałkę ulubionych lodów.

Greckie Frappe!

Jeśli mieliśmy okazję odwiedzić kolebkę naszej cywilizacji, z pewnością mogliśmy skosztować kawy cieszącej się w Grecji największą popularnością – Frappe. W kraju, w którym lato trwa przez 6 miesięcy, mieszkańcy szukają ochłodzenia na wszelkie sposoby i dlatego kawa mrożona jest nieodłącznym elementem ich menu. Do zrobienia napoju potrzebujemy kawę rozpuszczalną, cukier, kakao, bitą śmietanę, kostki lodu i mleko. Kawę, cukier i kakao wrzucamy do shakera i mieszamy. Kolejno dolewamy wodę i mleko, dodajemy kostki lodu, a całość dekorujemy bitą śmietaną i kakao.

Dla miłośników słodkości

Kawa z połową tabliczki czekolady to prawdziwa bomba kaloryczna! Jednak warto czasami ją skosztować, gdyż pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie, a także naładuje baterie na cały dzień pracy. Kawę rozpuszczalną z czekoladą rozpuszczamy we wrzątku. Następnie dolewamy sos karmelowy (lub dowolny inny, wedle uznania). Całość umieszczamy w shakerze wraz z mlekiem i lodem. Po wymieszaniu przelewamy napój do szklanki i dekorujemy bitą śmietaną i słodkim sosem.

Inne mrożone kawy

Przepisów z wykorzystaniem kawy na zimno jest całe mnóstwo – możemy więc przez całe lato każdego dnia raczyć się inną propozycją, aż w końcu znajdziemy nasz ulubiony smak. Kompozycję można tworzyć samodzielnie, na przykład dodając różne smaki lodów do kawy, lub stosując inne dodatki. Kawa mrożona doskonale smakuje także w połączeniu z sokami z owoców i posypkami owocowymi – nasz przepis na kawę zależy jedynie od naszej inwencji.