Witaj!

dzięki Twojej pomocy, może powstać w Warszawie, jedna z nielicznych w Europie, restauracja w ciemności, w której goście będą obsługiwani przez niewidomych kelnerów. Ty, właśnie Ty, możesz stać się częścią tego cudownego projektu.

Restauracja DIFFERENT będzie unikalną ucztą dla zmysłów osób widzących oraz wartościowym miejscem pracy dla kilkunastu osob niewidomych.

Crowdfunding na Wspieram.to jest źródłem finansowania, na które bardzo liczymy. Zdajemy sobie sprawę, że każdy zastrzyk pieniędzy może zdecydować o powodzeniu przedsięwzięcia.

Prosimy pomóż nam!

Chcemy dać pracę ponad
12 osobom niewidomym
i kilku osobom z innymi
niepełnosprawnościami.

Poniżej sylwetki dwojga osób, które znajdą u nas godne miejsa pracy 🙂

Jak wesprzeć projekt?
To bardzo proste!

  1. Wybierz i kup pakiet po prawej stronie
  2. Zaloguj sięlub zarejestruj przez e-mail lub najszybciej przez Facebooka
  3. Ważne, wpisz ręcznie kwotę którą chcesz nam przekazać, nie klikaj plusikiem 😉
    Chcę zapłacić … za sztukę <- tu wprowadź kwotę
  4. Dokonaj płatności w dogodnej dla Ciebie formie, system Cię pokieruje 😉

To jest ten moment kiedymożesz nas wesprzeć! To nic, że możesz do nas dołączyć z „zaledwie” minimalną kwotą. Po prostu dołącz do nas 🙂 Każde wsparcie – także udostępnienie informacji o zbiórce w mediach społecznościowych – ma dla nas ogromną wartość.

 

Projekt DIFFERENT będzie realizowany w partnerstwie z Fundacją Pomocy Rodzinie „Człowiek w potrzebie”, która została założona, aby móc realnie pomagać rodzinom będącym w trudnej sytuacji.

Logo Fundacji Pomocy Rodzinie

Takimi rodzinami są niejednokrotnie rodziny osób niewidzących – stygmatyzowanych, spychanych na margines społeczny. Razem z Tobą, działając wspólnie, możemy obalić te krzywdzące mity i pokazać, że niepełnosprawny człowiek może być pełnosprawnym pracownikiem.

Opis projektu

Gdy odcinamy bodźce wzrokowe, korzystamy z dobrodziejstwa jakim niewątpliwie jest wyostrzenie pozostałych zmysłów. Musisz przyznać, że w przypadku restauracji ma to niebagatelne znaczenie. Doceniasz doznania zapachowe, konsystencję potraw, ich smak a nawet możesz je zbadać we własnych dłoniach, nie martwiąc się o to, co pomyśli osoba siedząca przy innym stoliku 😉

Idea kolacji w ciemnościach pochodzi z połowy XIX wieku, a została zapoczątkowana przez stowarzyszenie ociemniałych we Francji. W 1999 roku w Zurychu powstała pierwsza restauracja w ciemnościach Blinde Kuh. Pięć lat później Paryż mógł się poszczycić pierwszą restauracją „Dans le Noir?” (znak zapytania ma stanowić zachętę do refleksji na temat problemów niewidomych), a kolejne lokale tejże sieci pojawiły się wkrótce w Londynie, Moskwie, St. Petersburgu i Nowym Yorku. W Niemczech działają również tzw. niewidzialne bary. Idea spotkała się z ciepłym odbiorem klientów, którzy cenią sobie walory zmysłowe lokali a także możliwość przysłużenia się dobru społecznemu poprzez wspieranie zatrudnienia osób niewidzących.

Restauracja „Dans le Noir?” od kilku lat jeździ po całym świecie z kilkutygodniowymi instalacjami. Odwiedziła miasta takie jak: Geneva, Bangkok, Berlin, Shanghai, Montreal, San Francisco i …Warszawa. „To właśnie podczas wizyty w restauracji „Dans le Noir?”, w 2008 roku w Warszawie, pierwszy raz jadłam kolację w ciemnościach. To było przeżycie, które sprawiło, że zapaliła się we mnie iskra. Na kolejną kolację zabrałam swoją 11-letnią wówczas córkę, która była zachwycona równie mocno jak ja. Znasz to uczucie, gdy w samym środku, czujesz że właśnie stało się coś niezwykłego? Coś, co odmieni Twoje życie na dobre? To był właśnie dla mnie taki  moment. Od tamtego czasu marzenie o stworzeniu restauracji w ciemności, obsługiwanej przez niewidzących kelnerów, stało się integralną częścią mnie” – Anna Bocheńska

Naszą misją jest doprowadzenie do spotkania i przenikania się światów ludzi widzących oraz niewidzących poprzez włączenie ciekawości osób, które będą gościć w naszych restauracjach.
W tradycyjnych interakcjach społecznych zwykle to ludzie widzący są przewodnikami dla osób niewidzących. W naszych restauracjach te role się odwrócą – będąc gościem naszej restauracji otworzysz oczy i serce na świat osób niewidzących. Pragniemy być prekursorami tworzenia wartościowych, nie stygmatyzujących miejsc pracy dla osób niewidzących, gdzie niepełnosprawność stanowić będzie ich niepodważalny atut.

Wykluczenie społeczne i zawodowe osób niewidomych

W pierwszej z sieci restauracji DIFFERENT powstanie ponad 10 miejsc pracy dla osób niewidzących. Do roku 2020 chcemy otworzyć w Polsce kolejne 3 restauracje, które docelowo będą zatrudniać łącznie
60 osób – z czego 40 osób stanowić będą pracownicy niewidzący. Pragniemy w ten sposób pokazać innym pracodawcom, by nie obawiali się zatrudniać osób niepełnosprawnych, które niejednokrotnie są prawdziwymi specjalistami w swoich dziedzinach i stanowią wartościowych członków zespołów.

Poszerzenie świadomości społecznej

Zakładamy, że w ciągu pierwszego roku działalności, restaurację odwiedzi ponad 20 000 osób.
Nasi goście będą mogli odbyć podróż do świata osób niewidzących i pozwolić, by zostali oni ich przewodnikami. Te niezwykłe interakcje będą swoistą wisienką na torcie. Podczas szerokiej promocji naszego projektu w mediach lokalnych i ogólnopolskich będziemy szerzyć ideę przyświecającą restauracjom DIFFERENT, docierając z przekazem nawet do najdalszych zakątków Polski.

Propagowanie drobnego rolnictwa i wytwórczości

Leży nam na sercu nie tylko wspieranie osób niewidzących, ale także propagowanie osób zajmujących się wytwarzaniem produktów ekologicznych. To dlatego w dużej mierze korzystać będziemy z dostaw surowców i płodów rolnych pochodzących od drobnych rolników i małych producentów.

Propagowanie zdrowego stylu życia

W restauracjach DIFFERENT stawiać będziemy na wysokiej jakości wyselekcjonowane produkty, które stanowić będą pokarm dla ciała i ducha. Poprzez naszą kuchnię chcemy promować także zdrowy styl odżywiania. W naszych daniach nie będzie miejsca na ulepszacze, wzmacniacze smaku czy konserwanty.

Naszą domeną będzie autentyczność dostarczanych doznań i przeżyć – to dlatego przewodnikami w restauracjach DIFFERENT będą niewidzący kelnerzy. Lokal w Warszawie będzie pierwszym w Polsce, który zaproponuje gościom połączenie doznań związanych ze spożywaniem posiłku w ciemnościach z możliwością wejścia w interakcje z osobami, które w takich warunkach funkcjonują na co dzień.

Goście restauracja DIFFERENT będą mogli zakosztować nie tylko wysublimowanej kuchni, ale także świata, który odbiera się całą mocą innych niż wzrok zmysłów. Smak potraw, których nie widzimy, jest odkrywany na nowo, włącza ciekawość. Woń pobudza wyobraźnię i stymuluje nas
do odgadnięcia, czego w danej chwili kosztujemy. Dotyk pozwala odkryć konsystencję dań a także poczuć bliskość osób, które towarzyszą nam w tej niezwykłej podróży. Słuch pozwala podtrzymać interakcje i wymieniać się doświadczeniami na bieżąco. Zamknięcie się na odbiór bodźców wzrokowych powoduje prawdziwą eksplozję doznań odbieranych pozostałymi zmysłami.

W restauracjach DIFFERENT ważna będzie nie tylko jakość doznań, ale także jakość serwowanych przez nas potraw. U nas skosztujesz dań kuchni europejskiej fusion z elementami kuchni molekularnej. To pozwoli naszym kucharzom tworzyć istne kulinarne dzieła sztuki, w których tradycja łączyć się będzie z kreatywnością.

Wesprzyj projekt! https://wspieram.to/projekt/4868/restauracje-w-ciemnosci-niewidomi-kelnerzy