Letnia edycja Foodstocka w ramach Fabryki Lata odbywała się aż do końca września 2015, jednak organizatorzy nie spoczywają na laurach. Pod koniec października festiwal wraca do swojej regularnej formuły. Kolejne wydarzenie, tym razem w przyjaznej konwencji owocowo-miodnej odbędzie się 25-ego października – tradycyjnie w Fabryce.

20872_730458430405817_8297621054229940459_n
10985273_730457810405879_781313941315415561_n

foodstock_A2-www

Edycja wyjątkowa, ponieważ tym razem Foodstock nie tylko zaoferuje zdrową i smaczną kuchnię z przewagą dań na miodzie i malinach, ale zaprasza na towarzyszące warsztaty i wykłady z ekspertami z branży pszczelarskiej, którzy przybliżą nam temat wykorzystania miodu w codziennej diecie oraz rolę pszczół w naszym ekosystemie. Edukacyjny aspekt pojawi się nie bez powodu, organizatorzy pragną zwrócić uwagę, że problem ginących pszczół dotyczy nas wszystkich. Nie wszyscy są świadomi faktu, że bez pszczół nasze życie nie jest możliwe na tej planecie. To małe zwierzątko jest odpowiedzialne za zapylanie trzech czwartych roślin stanowiących nasze pożywienie. Nie tylko są to rośliny, które bezpośrednio spożywamy, ale również należą do nich rośliny, z których wytwarza się potrzebne nam produkty. Dlatego kupowanie miodu i naturalnych soków to nie tylko przepis na długie i zdrowe życie, ale również wspieranie naszych polskich pszczelarzy, którzy dbają i opiekują się pszczołami w obecnych czasach.

Festiwal zapowiada się niezwykle ekscytująco. Dzięki współpracy z Wojewódzkim Związkiem Pszczelarzy, możemy spodziewać się ciekawych warsztatów (również dla najmłodszych) oraz oferty miódów i soków z całej Polski. To doskonała okazja, aby zrobić zapasy na całą zimę, którą już eksperci zapowiadaja jako długą i srogą.

Foodstock to jeden z pierwszych festiwali kulinarnych w Krakowie. Od pierwszej edycji przyciąga tłumy koneserów nowych smaków i miłośników dobrego jedzenia. Dzięki swojej unikatowej formule opartej na bezgotówkowych zakupach realizowanych za pomocą kuponów, na stałe wpisał się w kalendarz oryginalnych i niezwykłych wydarzeń o charakterze kulturalnym i rekreacyjnym. Wszystkie informacje dotyczące Wystawców, dań i części warsztatowej znajdą Państwo w linkach poniżej.

https://www.facebook.com/events/431425290402123/

https://www.facebook.com/pages/Foodstock/312522135532784

A oto pierwsi z naszych wystawców:

  1. ZIELONE TRENDY
    Bardzo nam miło przedstawić Wam Zielone Trendy – zaoferują Wam zielone koktajle na bazie soku z młodego jęczmienia. Wyciąg z młodego jęczmienia stosowany jest przede wszystkim do odżywiania zmęczonego chemicznymi toksynami organizmu, ale także do oczyszczania z toksyn. Dzięki zawartości ogromnej ilości działających wzajemnie mikroelementów, witamin i enzymów, wspomaga nasze ciało do samoregeneracji i zdrowienia. W skrócie – pijąc taki koktajl regularnie będziecie zdrowi, piękni i szczupli Emotikon grin !!!! To w obecnych czasach jeden z najlepszych sposobów na naturalne i bezinwazyjne oszczyszczanie organizmu. Zdradzamy Wam tajemną wiedzę, zapraszamy wszystkich na ich stoisko. Podpowiedzą Wam jak dbać o zdrowie i jak działa na wasz organizm wyciąg z młodego jęczmienia. Menu na naszą edycję Emotikon heart

zi

ZIELONA IMPRESJA JABŁKO MALINA
Czyli ekstrakt z młodego jęczmienia plus sok jabłkowo-malinowy

ZIELONE VARIETE Z KEFIREM
Czyli ekstrakt z młodego jęczmienia plus kefir i pietruszka

ZIELONA POMARAŃCZA
Czyli ekstrakt z młodego jęczmienia plus sok pomarańczowy

2. RED BEEF BURGER
Kolejny wystawca to Red Beef Burger ze swoim specjalnym, dedykowanym menu. Soczyste, świeże burgery z najlepszej, dostępnej wołowiny w naszym mieście.

rbbrr

 

3. FUNKY DONKEY CAFE
Funky Donkey Cafe to typ Wystawcy, który zawsze jest popularny.Słowo klucz – KAWA. Zapraszamy na zewnatrz do ich foodtrucku, czekać bedzie dla Was wyborna oferta – świeżo palona, wysokiej jakości kawa:

funky

4. KULTURATKA
Nasz stały Partner KULTURAtka jak zawsze z nami, dziękujemy za wsparcie!
Kulturatka…..Nasze artykuły to nie teksty prasowe umieszczane metodą „kopiuj – wklej”, ale wiarygodne i rzetelne informacje tworzone na bazie wiadomości otrzymanych od samych organizatorów. Poza tym promujemy i obejmujemy patronatem najciekawsze wydarzenia, a w dziele „przewodniki” zamieszczamy szczegółowe dane każdej instytucji, by nawet ci, którzy w Krakowie są po raz pierwszy, z łatwością dotarli na każdą imprezę kulturalną.

kulturatka
5. WOK
Kolejny Wystawca to prawdziwy wschodni rarytas. Po raz pierwszy u nas WOK z Panią Bożeną Stawicką – Ismail jako mentorem i kucharzem. Zaproponują podobno najlepszą na świecie zupę PHO BO. Jest to zupa z Hanoi, czyli z północy Wietnamu. Gotowana na bazie rosołu wołowego, zawiera pręge wołową, makaron ryżowy, kiełki fasoli mung, ostrą papryczkę, imbir, cynamon, kardamon czarny, badian, kolendrę, mietę, culantro, bazylię tajską oraz cytrynę. Do zupy podaje sie sos na bazie octu ryżowego, czosnku oraz chilli. U nas z okazji edycji MIÓD MALINA będzie na bazie octu malinowego. Normalnie taka zupa to duża micha z mnóstwem dodatków – doskonale zastępuje drugie danie, jednak u nas będą mniejsze porcje (ilość dodatków się nie zmniejszy). Drugie danie, które zaserwuje Pani Bożena i WOK to springrollsy czyli azjatyckie naleśniki wiosenne. Będą 2 wersje – vege oraz mięso plus owoce morza. Brzmi wspaniale. Zapraszamy!
12079152_827952980656361_307361826287404036_n

6. SŁODKIE VEGE
Przedstawiamy kolejnego Wystawcę. Wielbicielom bezglutenowych, vegańskich słodyczy nie trzeba ich przedstawiać – ich sernik lawendowy to wegański hit tego roku Słodkie Vege zapraszają na słodką ucztę. Ich menu zapowiada się bardzo obiecująco. Koniecznie spróbujcie ich ciast – nawet jeśli gluten Ci nie straszny, warto przerzucić się na zdrowsze słodycze.

12088157_828296360622023_6557995003189229610_n

7. KLUBOKAWIARNIA KĄCIK 6
Aura za oknem fatalna, ale w niedzielę ma NIE PADAĆ!!!! Kolejny wystawca to „Klubokawiarnia Kącik 6’”- przygotują dla Was konkretne dwa dania:
– SAŁATKA Z KURCZAKIEM: rukola, kurczak w marynacie musztardowo miodowej, grzanki, ser grana, prażone migdały i mus malinowy z octem balsamicznym na ostro
– ZUPA GULASZOWA – mnóstwo wołowiny i warzyw duszonych w czerwonym winie.

12115927_828861887232137_5357964490540644232_n

8. ROAST & TOAST
Teraz przedstawiamy świeżego, nowego i debiutującego Wystawcę – Roast & Toast. Wkrótce otwarcie nowego bistro przy Bagateli. Ich flagowym daniem będzie prawdziwa, autorska ZAPIEKANKA, plus toasty i buliony. Zachęcamy do odwiedzenia ich stoiska, po raz pierwszy publicznie – Roast&Toast!
12115938_829555593829433_353783609726384502_n

9. PASIEKA NA KOŹLICY
Przedstawiamy złocistego Wystawcę -Pasieka na Koźlicy będzie czekać na Was z miodami. Warto zrobić zapasy na zimę, najlepsza NATURALNA profilaktyka przed przeziębieniem to kompot z imbiru i cytrynu plus miód. Zawsze rano na czczo – polecamy! Pasieka na Koźlicy powstała w 2010 roku dzięki ciekawości świata i szczęśliwym zbiegom okoliczności. Jeszcze pięć lat temu o pszczołach wiedzieli tyle, że trzeba dodawać ramek, zakarmiać, odymiać i że pierwszy miód wezmą po roku cierpliwej pracy.
12118953_829166470535012_1690157943174158888_n
10. ZACZYN

Zaczyn to kolejny Wystawca – tym razem dla fanów vege, ale nie tylko. Jak jest zaczyn to nie zabraknie chleba – będziecie mogli kupić swieże chlebki na zakwasie do domu, a oprócz pieczywa Zaczyn zaserwuje:

– masło orzechowe
– lobio tkemali
– harira
– sałatka z pieczonego kalafiora z orzechami i octem malinowym
– marokańska sałatka z ciecierzycy i marchewki z wegańskim miodem

Wspaniałe, ciekawe co to jest ten wegański miód??? Przekonajcie się sami, wegańscy kucharze potrafią znaleźć każdy zamiennik.
11254231_829608183824174_2117971893803967332_n
11. LODY SI GELA
I dorzucimy na wieczór kolejnego Wystawcę – lodożercom nie wypada ich przedstawiać  – Lody Si Gela jak zawsze na Foodstocku. Nie będziemy też zachwalać ich lodów, bo robiliśmy to wielokrotnie – zapraszamy na ich stoisko!  Nikt nie robi takich lodów w tym mieście !!!!
12143215_829769267141399_2543575479161742017_n
12. GREEN WIN VEGETARIAN & VEGAN FOOD
Green Win vegetarian & vegan food to nasz stały partner, a raczej Partnerka – Aga – nie dość, że piękna i charyzmatyczna to gotuje wspaniale. Anioł nie kobieta.  Nigdy nie wiemy co przygotuje, ostatnia zupa na edycji Foodstock Zupa w formie pomidorowej galaretki to był hit – jak widać nie boi się nawet kuchni molekularnej. Tym razem menu równie kusząco – warto spróbować, nawet wielbiciele mięsa uwielbiają jej potrawy (mimo że czysto wegetariańskie :))

12143085_829706723814320_6143473522876600296_n

 

13. BRATWURST
Kolejna propozycja dla mięsożerców – najprawdopodobniej najlepsze kiełbaski w mieście czyli Bratwurst. Dbamy o wielbicieli każdej kuchni i trendów, a Bratwurst to ulubieniec szczególnie Panów. Kiedy ich Panie buszują w poszukiwaniu vege, non gluten, bio, hipsta, Children friendly, China friendly, soya friendly, tofu przysmaków, Panowie okupują przyczepę naszego Wystawcy z piwem w ręku. Jednak poważnie mówiąc, Bratwurst przygotował bardzo ciekawe menu, zapraszamy wszystkich, będą też opcje vege i ciekawa zupa.
12115423_830037337114592_179842798242599410_n
14. BOOK ME A COOKIE
Book me a cookie zawsze najlepsza na osłodzenie dnia. Book me a cookie czyli słodkości stworzone z pasji, zdrowe i piękne wypieki z dobrych, naturalnych składników. Dopieszczone i wypiekane z miłością. Przetwory z sezonowych owoców, lekkie i pyszne ciasta, tarty i ciasteczka. Drugą częścią BMaC są książki: organizowanie książkowych wymian, twórcze warsztaty i spotkania, warsztaty książkowe dla dzieci. Asia jak zwykle zasypie Was słodkościami – uwielbiamy, zapraszamy do przestudiowania menu, lista jest jak zawsze dłuuuuuuga. Menu otwiera klasyka gatunku, czyli bez czego smakosze Book me a cookie nie wyobrażają sobie godnie zastawionego stołu – serniki!


12112256_829972887121037_571542061918454857_n

15. CURRY UP

Na rozgrzewkę proponujemy Curry up. Każdy pasjonat indyjskiej kuchni zna ten lokal i menu. Nie może ich zabraknąć na kolejnym tematycznym Foodstocku.Pewnie nie wiedzieliście, ale jednym ze składników uwielbianego przez Was butter chicken jest… MIÓD! Przybędą z kolejną porcją, a raczej – kolejnym (nie bójmy się tego słowa) kontenerem przepysznego i aromatycznego azjatyckiego jedzenia.

curyy up

 

16. PASIEKA SZELIGÓW

Gospodarstwo Pasieczne Pasieka Szeligów to rodzinna pasieka specjalizująca się w hodowli matek pszczelich oraz pozyskiwaniu wysokiej jakości produktów pszczelich takich jak miód, pyłek oraz propolis. „Pasieka Szeligów” swoje powstanie zawdzięcza zainteresowaniom jej właścicieli – Elżbiety i Przemysława, dla których pszczelarzenie było na początku sposobem na spędzanie wolnego czasu. Obecnie pszczelarstwo jest ich pasją, sposobem na życie i prace, a pasieka stała się zawodowym gospodarstwem pasiecznym liczącym ok 150 rodzin pszczelich.

PASIEKA

17. CAFECINEMAPARADISO

Stałych klientów Cafecinemaparadiso przyciąga nie tylko wspaniała atmosfera i dobre kino, ale także oryginalne receptury ich meksykańskich burritos, pysznych smoothies, drinków kawowych i domowych wypieków.

25 października zaprezentują:
– tortille zapiekane z malinami, twarożkiem i miodem
– intensywny, mocno malinowy smoothie
– ciastka owsiano – jaglane z malinami i gorzką czekoladą

Delicioso menú!

CAFE

18. SEKRET SMAK

Ręcznie robione pierogi z Sekret Smaku podobno smakują wybornie, nie wiemy tego jeszcze, ponieważ po raz pierwszy wystąpią u nas – menu jakie zaproponowali nie pozostawiło nam wyboru i przyjeliśmy ich bez wahania Sprawdźcie ich z nami koniecznie, można zjeść na miejscu, można kupić więcej do domu.

PIERODI

19. GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE SOKÓŁ

Stali bywalcy naszych edycji znają Pana Eugeniusza z Gospodarstwo Ekologiczne Sokół. Zapraszamy na prawdziwe, ekologiczne zakupy. Dostaniecie wszystko co w obecnym czasie da sie wyhodować, a i czasem sporo warzyw się znajdzie z letnich zapasów. Zapraszamy – warzywa, jajka, kasze, sery – wszystko certyfikowane, nie pryskane, zdrowe i jędrne. Radzimy się spieszyć, zapasy znikają dośc szybko. Polecamy, sami się zaopatrujemy.

GESI

20. WOK

Kolejny Wystawca to prawdziwy wschodni rarytas. Po raz pierwszy u nas WOK z Panią Bożeną Stawicką – Ismail jako mentorem i kucharzem. Zaproponują podobno najlepszą na świecie zupę PHO BO. Jest to zupa z Hanoi, czyli z północy Wietnamu. Gotowana na bazie rosołu wołowego, zawiera pręge wołową, makaron ryżowy, kiełki fasoli mung, ostrą papryczkę, imbir, cynamon, kardamon czarny, badian, kolendrę, mietę, culantro, bazylię tajską oraz cytrynę. Do zupy podaje sie sos na bazie octu ryżowego, czosnku oraz chilli.

WOK

21. SMAKOŁYKI

Smakołyki – to Wystawca, który wzbudza zawsze dużo pozytywnych emocji, dawno już ich nie było, więc cieszymy się, że do Nas wrócili. Jak zwykle możecie się spodziewać gorących i pysznych potraw w solidnych porcjach – Smakołyki zawsze rozpieszczają nasze brzuchy!

SMAKOLYKI

22. PASIEKA JAN WŁOCH

Pasieka Jan Włoch – ich pasieka to już czwarte pokolenie rodzinnej pracy wśród pszczół. Pasieka położona jest w województwie świętokrzyskim, składa się z 35 uli i starają się ją powiększać z roku na rok o jeden, dwa ule. Ich pszczoły zbierają miód z różnorodnych kwiatów sezonowych, stąd nie mają miodu w jednym tylko rodzaju. W latach z wczesną wiosną i długim, słonecznym latem zbierają miód wiosenny – świeży, jasny, delikatny, kolejno miód letni – ciemniejszy, ze spadzią, ostrzejszy w smaku i na końcu, najmniejszy zbiór miodu późnego lata – podobny do letniego, jeszcze ciemniejszy i ostrzejszy.

PASIEKA1

23. CALAVERA MEXICAN GRILL

CALAVERA Mexican Grilll – ten różowy foodtruck jest Wam już chyba dobrze znany. Calavera Mexican Grill to autentyczne, różnorodne i kolorowe dania kuchni meksykańskiej. W Meksyku je się głównie na ulicy, stąd pomysł na foodtrucka, który choć na chwilę, poprzez wyjątkowe smaki, przeniesie Cię do tego wyjątkowego kraju. Menu Calavery to tacosy, quesadilla, burrito, tostadas zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.

MESICAN

24. VEGE TO TU

VEGE To Tu- pierwszy wegański food truck w Krakowie!
Ich bogate menu jest owocem wieloletniej przygody kulinarnej, podczas której z entuzjazmem odkrywali nowe smaki i aromaty dań roślinnych kuchni całego świata. Jedzenie przyrządzają wyłącznie z produktów roślinnych – świeżych warzyw i owoców, roślin strączkowych, kasz, orzechów, nasion oraz aromatycznych przypraw i ziół. Jedząc u nich, masz gwarancję, że dostaniesz świeże i pełnowartościowe dania przygotowane z naturalnych składników, w dużej części ekologicznych i pochodzących ze Sprawiedliwego Handlu. W potrawach nie znajdziesz składników pochodzenia zwierzęcego, produktów GMO, przetworzonych półfabrykatów, ani żadnych chemicznych dodatków. Będzie to ich debiut i prosimy o gorące przyjęcie.

VEGE

NIEDŁUGO KOLEJNI WYSTAWCY!!!
ZAGLĄDAJCIE TU CODZIENNIE!